Yu di Kòrsou

De Nederlandse vertaling van yu di Kòrsou is letterlijk kind van Curaçao. Het Nederlandse Kind van Curaçao is echter geen gangbare term. Iemand die afkomstig is uit Curaçao noemt men eerder een Curaçaoënaar.

In het Papiamentu gebruiken we de term yu di Kòrsou. Sommigen geven de voorkeur aan kurasoleño. Hoewel de meningen over het gebruik van dit laatste verdeeld zijn, zijn beide vormen officieel geaccepteerd.

Helaas wordt de term yu di Kòrsou nog te vaak verkeerd gespeld. Dat heeft te maken met het verkeerd spellen van de woorden waaruit de term bestaat en of met het foutief samentrekken ervan.

 

Yu

In het Papiamentu, de spelling van Bonaire en Curaçao, is er maar één manier om dit woord te schrijven -> yu. Er komt, zoals velen denken, géén i tussen. De verwarring komt mede doordat dit woordje op Aruba wél zo gespeld wordt, dus met de i -> yiu. Vaak te zien in de inmiddels goed ingeburgerde slogan: Dushi, yiu!

 

Kòrsou

Curaçao. Er is maar één correcte manier om de naam van dit prachtige eiland te spellen. Dat heb je in deze taalblog al zo vaak gelezen dat je het inmiddels kunt dromen 🙂 Curaçao is in het Papiamentu dus niet zo:

Korsou

Of zo:
Corsou

En al helemaal niet zo:
Corsow

Maar zo: Kòrsou. Altijd met een hoofdletter.

 

Yu’i Kòrsou

Het Papiamentu trekt veel woorden en constructies samen. Wanneer er een letter of meerdere letters wegvallen, dien je volgens de spellingregels een apostrof voor in de plaats te zetten. In dit geval valt de d weg en wordt het zo samengetrokken -> yu’i Kòrsou.

 

#ydk

In appjes en korte digitale berichtjes korten we yu’i Kòrsou vaak af naar ydk. Lees meer over afkortingen in appberichtjes hier: Afkortingen in het Papiaments.

 

Nu weet je wat het woord betekent en hoe je het in correct Papiamentu moet spellen. Lees de overige posts als je meer wilt leren of test anders je kennis op de Quizpage. Heb je vragen over spelling, grammatica, woordenschat of vertalingen naar het Papiaments? Tuma kontakto ku nos, neem contact met ons op! 

 

Meer lezen?

Wat betekent min sa?
Hasi pregunta
Zinnen in het Papiaments
Leer Papiaments in groepsverband!