Taaltip – Wat betekent ‘minsa’?

Minsa [uitspraak: mieng-sah] komt niet alleen in verschillende spellingsvarianten voor maar ook in combinatie met andere woorden, bijvoorbeeld minsa sigur of minsa noh. Je vindt ze in appjes, op social media en uiteraard ook in de spreektaal. Maar wat betekent minsa?

Dit zal je misschien verbazen, maar in die minsa zitten er niet één, niet twee, maar liefst drie woorden verstopt. Het is dus eigenlijk helemaal geen woord, maar een hele zin en die luidt zo: Mi no sa. Mi no sa betekent Ik weet het niet.

wat betekent MINSA

Het samenvoegen van delen van zinnen en of woorden heet met een mooi woord samentrekking. In het Papiaments trekken we woorden vaak samen; vooral tijdens het spreken. Voor iemand die het Papiaments wil leren kan dit best lastig zijn, omdat zinnen dan eerder als heel laaaange woorden kunnen klinken.

Wanneer er delen van woorden of letters wegvallen, moet je volgens de spellingsregels deze weglatingen aangeven met een apostrof. Bij mi no sa, valt de letter o weg. Dat betekent dat je in plaats van de o een apostrof moet schrijven. Officieël bestaat minsa dus niet, maar wel mi n’ sa

Meer weten over de Papiamentse spelling? Stuur gezellig een berichtje via Instagram of via het contactformulier!