Podcasts in het Papiaments

De populariteit van podcasts is de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. En dat is natuurlijk niet gek, want je hebt keuze uit een enorm scala aan onderwerpen, je kunt luisteren wanneer je wilt, waar je maar wilt en vaak is het nog gratis ook!

Het luisteren naar podcasts biedt ook voordelen voor je taalvaardigheid. Je kunt ze als tool gebruiken om te oefenen met luistervaardigheid en spreekvaardigheid.

Door te luisteren naar de gesprekken, hoor je veel woorden en uitdrukkingen. Dat betekent niet altijd dat je ook direct weet wat ze betekenen, maar dankzij de context is het wel makkelijker om te begrijpen wat er gezegd wordt.

Zelfs als je niet alle woorden begrijpt, het luisteren helpt je wel om de intonatie, cadans en uitspraak van het Papiaments onder de knie te krijgen.

Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat je op de pauzeknop kunt drukken, terug kunt spoelen en opnieuw kunt beluisteren. Zo kun je op je gemak de woorden noteren, opzoeken en toevoegen aan je persoonlijke woordenboek. Gouden tip: op Youtube kun je zelfs het spreektempo verlagen!

Op deze pagina hebben we een lijst samengesteld van Podcasts in het Papiaments.

Let op! Deze Papiamentstalige podcasts zijn niet gemaakt voor beginners, maar voor native-speakers. Als je net begonnen bent met het leren van het Papiaments zullen onderstaande podcasts moeilijk te volgen zijn.

Natuurlijk kun je toch een poging wagen. Graag zelfs! Zoals hierboven beschreven kun je er alsnog je voordeel uithalen. Gaat het toch te snel, probeer dan naar materiaal te luisteren dat wat langzamer gaat.

We hebben al wat kijk- en luistertips in het Papiaments voor je op een rijtje gezet. En anders kun je de tips op deze pagina volgen en direct ook meezingen met de liedjes.

Hieronder volgt een lijst met Papiamentstalige podcasts. Het zijn leuke en bovenal leerzame afleveringen met ieder hun eigen stijl. We geven ook aan wat je kunt verwachten met betrekking tot het spreektempo, maar ik zou ze allemaal even beluisteren!

De meeste voorbeelden hieronder zijn videopodcasts die je op Youtube kunt vinden. Een aantal kun je ook op Spotify beluisteren. Deze lijst zal gaandeweg aangevuld worden.

1. Sidelined – Falki Deportivo
Sidelined is de podcast uit dit lijstje die het langst bestaat! Het is een populaire podcast over sport en sporters uit met name Curaçao. Het spreektempo ligt erg hoog. Te beluisteren op Spotify of Youtube. Klik op de blauwe links.

2. Wapu Podcast
Wapu Podcast is begonnen als un business educational podcast na papiamentu en is verder uitgegroeid naar een podcast over verschillende onderwerpen. Het spreektempo ligt hoog, al zijn er een aantal gasten tijdens het programma die langzamer praten. Te beluisteren via Spotify, maar op Youtube staan er meer afleveringen.

3. Zing Bonaire
Dit is de jongste videopodcast in het Papiamentu en wordt ook gehost door jongeren. Rechtstreeks uit Boneiru! Er komen verschillende onderwerpen komen aan bod. Bekijk hun kanaal en afleveringen hier. Het spreektempo verschilt. Doordat er veel Engels gesproken wordt, is het makkelijker te volgen voor iemand die het Papiaments niet vloeiend spreekt.

4. Huma Podcast
Een podcast uit One Happy Island. Dit is een Arubaanse videocast waarin een groep jonge mannen verschillende mensen uitnodigen om te praten over sport, muziek, artiestenleven etc. Het spreektempo ligt ook hoog. Klik hier om hun Youtube channel te openen.

5. Ruvette Dirksz Radio Show – Ruvette Dirksz Podcast
Ruvette Dirksz is radiomaker en heeft tot eind 2023 een podcast op zowel Youtube als Spotify. Tijdens de afleveringen interviewt ze publieke figuren, ondernemers, politici en artiesten van Aruba, Bonaire en Curaçao. Spreektempo is gemiddeld tot hoog. Te beluisteren via Spotify en Youtube.

6. $abí: un podcast di Psb Bank
Een financiële podcast van de Curaçaose bank Psb Bank. Korte afleveringen waarin experts informatie geven over financiële onderwerpen. Spreektempo is gemiddeld. Bekijk de afleveringen via Youtube.