Papiaments leren met muziek

papiaments leren met muziek
Muzik / Músika

Muziek verrijkt je leven. Het geeft energie, maakt de dagelijkse rit naar je werk aangenamer en is onmisbaar tijdens die onvergetelijke karaoke-avonden.

Ook voor het leren van nieuwe talen is muziek handig. De melodie en herhaling in liedjes helpen jou om woorden en zinnen beter te onthouden. Je kent vast nog een flink aantal liedjes van vroegâh uit je hoofd. Je hebt ze zo vaak gehoord en meegezongen dat ze zijn blijven hangen in je geheugen. En dat moeten we hebben, dat woorden en zinnen van je nieuwe taal opgeslagen worden in je geheugen.

Liedjes
Dus combineer je cursus of zelfstudie eens met het luisteren van liedjes in het Papiaments. Het is een makkelijke en aangename manier om meer Papiaments in je leven te introduceren. Je traint je gehoor door de melodie en de toon van de taal te horen, en je kunt ook veel woorden en uitdrukkingen leren. Afhankelijk van het liedje kun je je ook wat straattaal eigen maken en zelfs wat scheldwoorden oppikken.

Bronnen
Er zijn talloze radiostations van Aruba, Bonaire en Curaçao online te vinden. Ook op Youtube, Spotify en iTunes vind je verschillende soorten muziek uit de ABC-eilanden. Mijn persoonlijke favoriet is Skempi. Dit is een website waar je honderden liedjes in het Papiaments op één plek kunt vinden. Zowel oude als nieuwe muziek.

Songteksten
Op Youtube vind je tegenwoordig steeds meer songteksten in het Papiaments. Vooral de meest recente liedjes worden voorzien van songteksten. Helaas zijn niet alle teksten foutloos. Houd dat in je achterhoofd; de spelling kan dan afwijken van wat je tijdens je cursus leert, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Focus met name op de uitspraak en toon van de taal.

Tip!
Zoek een lied uit dat je leuk vindt en luister er een paar keer naar. Neem daarna de songteksten bij de hand en lees of zing mee! Je kunt ze ook vertalen met behulp van een woordenboek of woordenlijst. Kom je er niet uit? Vraag dan aan een native speaker om je te helpen. Anders weet je ons te vinden.

Het is ook handig om te beginnen met liedjes waarin er niet al te snel gezongen wordt. Een zangeres die goed articuleert is Izaline Calister. Ze is goed te volgen en de meeste songs zijn niet te snel. Neem een kijkje op haar website, daar vind je meer teksten met de vertalingen in het Engels om mee te oefenen.

Hieronder en op de volgende blogpost vind je alvast wat liedjes om mee te beginnen. Binnenkort verschijnen er op deze website een flink aantal songteksten. Veel plezier!

Papiaments leren met muziek:

Mas kantika
Liedjes waar je blij van wordt
Diferente kantika
Kerstliedjes
Datapanik
Aemy Niafeliz
Jeon – Dushi Bida
Meer Kerstliedjes
Ban kanta
Kevv.