Papiaments leren doe je zo

PAPIAMENTS LERENJuliette Leufke

Dus je wilt Papiaments leren?

Kontentu di tende, blij om te horen! Papiaments kun je op verschillende manieren leren. Je kunt kiezen tussen een privécursus, een cursus online of eentje in groepsverband. Natuurlijk kun je ook zélf aan de slag gaan met de taal.
Welke manier het best bij je past is afhankelijk van je karakter, je rooster, je budget en je doel. Maar voordat je een keuze maakt, moet je ervoor zorgen dat je goed gemotiveerd bent! In deze post lees je 8 tips om je op weg te helpen bij je avontuur om deze bijzondere taal onder de knie te krijgen.

1. Wees gemotiveerd
Dat is dus tip nummer één als Papiaments leren je doel is. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent. Het is ontzettend leuk om een nieuwe taal te leren, het geeft voldoening, je leert veel over de cultuur en daarnaast is het ook goed voor je hersenen. Maar veel mensen verkijken zich op de hoeveelheid werk dat het vergt. Een nieuwe taal leren is een marathon waarvoor je goed moet trainen. Als je ervoor zorgt dat je het leuk vindt én dat je gemotiveerd blijft, leer je het ook sneller.

2. Verlies je doel niet uit het oog
Wil je goed voorbereid emigreren naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Of wil je de taal leren omdat je partner uit de voormalige Antillen komt? Of om andere redenen? Zorg ervoor dat het in ieder geval duidelijk is waarom je de taal wilt leren. Dit lijkt een open deur, maar toch is het echt heel belangrijk. Jouw doel zal je helpen om door te zetten en om gemotiveerd te blijven wanneer je even geen zin hebt of het ‘te druk hebt’. Verlies je doel dus niet uit het oog!

3. Wees realistisch
Het is goed om ambitieus te zijn, maar té ambitieus willen zijn is ook gevaarlijk. Veel mensen willen bijvoorbeeld gelijk vloeiend Papiaments spreken na het volgen van één cursus. Dat is niet realistisch. Je kunt in korte tijd héél véél leren, maar vloeiend spreken is in de beginfase niet iets waarnaar je moet streven. Begin met behapbare stappen.

Als je voor je werk naar Bonaire gaat bijvoorbeeld, zorg er dan voor dat de basis er goed in zit en dat je wat werkgerelateerde termen kent. Wanneer je dit achter de rug hebt, stel dan weer andere doelen om de taal beter te leren spreken bijvoorbeeld. Wees dus realistisch en stel niet al te hoge eisen want als je ziet dat je ze niet kunt bereiken zul je teleurgesteld raken en is de kans groot dat je het opgeeft. En dat moeten we niet hebben.

4. Maak er tijd voor
Hoe vaak heb je nou niet gezegd dat je nu écht aan de slag moet met het leren van deze taal (of iets anders) en dat er steeds iets tussen kwam? We zijn met z’n allen steengoed in het verzinnen van smoesjes: nu is niet het juiste moment, ik heb geen tijd etc. Onzin. Er is altijd tijd. Ga maar ‘ns na hoeveel tijd je kwijt bent aan Facebook, Instagram of het bingewatchen van series op Netflix. Juist ja.

5. Oefen
Okay, het is nu duidelijk dat je moet weten wat je wilt én dat je er tijd voor moet maken. De volgende tip is onmisbaar: oefenen. Het beste is om in korte sessies van 15 à 20 minuten per dag te studeren. Het heeft geen zin om één dag per week uit te kiezen en om op alleen die dag urenlang te studeren. Waarom niet? Voordat je begint ben je al meer dan de helft van wat je de week ervoor geleerd hebt vergeten. En dat is zonde!

Oefenen houdt trouwens niet in dat je alleen woordjes moet leren. Liever niet zelfs! Ga ook schrijven, lezen, luisteren en oefenen met spreken.

6. Spreek
De beste manier om een taal te leren spreken …is door het te spreken! Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. Vaak denken we dat we eerst álle grammaticale regels en álle woorden moeten kennen voordat we ons kunnen wagen aan het spreken in een vreemde taal. Niets is minder waar. Waarom zou je wachten om de taal te kunnen spreken? Daar doe je het uiteindelijk toch voor?

Spreek vanaf dag 1. Dat doe je sowieso in de lessen als je die bij ons volgt. Maar probeer ook thuis te spreken. Zoek bijvoorbeeld iemand met wie je kunt oefenen. Dit kan je docent zijn, maar ook gewoon een (geduldige!) vriend die de taal goed spreekt en die bereid is om je te corrigeren. Ken je niemand die jou kan helpen? Praat dan tegen jezelf, je planten of je huisdieren. Je krijgt weliswaar geen antwoord (als het goed is), maar jij bent wel aan het oefenen met je uitspraak.

7. Luister
Let er wel op dat je de juiste uitspraak aanleert. Het Papiaments is een toontaal, dat betekent dat de toonhoogtes bepalend zijn voor de betekenis. De manier waarop je een woord uitspreekt, is dus heel belangrijk. Luister naar de radio, naar tv-presentatoren, naar liedjes, naar je vrienden of buren en praat hen na. Zo raak je gewend aan de klanken, tonen en melodie van de taal.

8. Het gaat om jou
Ik herhaal: het gaat om jou. Vergelijk jezelf dus niet met je mede-cursisten of vrienden die ook Papiaments leren of hebben geleerd, maar kijk naar jouw ontwikkeling en resultaten. Iedereen is anders en iedereen leert op zijn/haar eigen tempo.

Direct beginnen:
Jezelf voorstellen
Persoonlijke voornaamwoorden
De dagen van de week
Over voetbal
Gezegden en spreekwoorden