Pabien!

pabien gefeliciteerd papiaments papiamentoCredits Freepik– licensed by CC 3.0 BY

Pabien! Wie jarig is trakteert en geeft een feestje! De meesten laten hun verjaardag niet voorbij gaan zonder een (klein) feestje te organiseren. Op een Antilliaans feest is gezelligheid belangrijk, maar net zo belangrijk is het eten. We zijn dol op pasapalu, dat zijn hartige hapjes of snacks zoals de kaasbal, de webu yená (gevulde ei) of de pikabal (pittige gehaktballetjes) die we ronddelen. Je kunt ze eigenlijk met van alles wegspoelen. De populairstse keuzes zijn een bekertje frisdrank met ijsblokjes, bier, wijn, sterke drank of ponche kuba / ponche crema.

Daarna volgt er een soepje en of een flink bord met eten. Je kunt lekker smullen van kip, spareribs en/of lamskotelettjes met rijst, salades en of brood. De bolo volgt later. Afhankelijk van het soort feest, moet je er wel eerst voor zingen (dat noemen we kanta bolo) en aanschouwen hoe de jarige de kaarsjes uitblaast. Als er tijdens het feest geen taart is uitgedeeld, krijg je geheid een stukje mee dat gewikkeld is in aluminiumfolie of bakpapier. Want een feest zonder taart is geen echt feest, natuurlijk! Bij grotere feesten kun je een extra pakketje krijgen met allerlei kos dushi zoals kokada, ko’i lechi of mangel. Dan kun je de dag erna nog heerlijk nagenieten.

Als je naar een verjaardagsfeest gaat, zorg er dan voor dat je niet ku bo man i bo pia gaat! Dit betekent letterlijk “met je handen en je voeten gaan”: ga niet naar het feest met lege handen, breng altijd een klein cadeautje mee. Belangrijker is natuurlijk om niet te vergeten om de jarige te feliciteren. Dat doe je zo:

Pabien!
Gefeliciteerd!

Mashá pabien!
Van harte gefeliciteerd!

Mashá pabien, hopi aña mas di bida i salú!
Van harte gefeliciteerd, “nog vele jaren en gezondheid”!

 

Woordjes en zinnen

Barbekiú
Barbecue

Bela
Kaars

Blas
Ballon

Bolo
Taart

Fiesta
Feest

Hasimentu di aña
Verjaardag

Invitá
Uitnodigen

Invitashon
Uitnodiging

Karchi
Kaartje

Organisá
Organiseren

Papel di regalo
Cadeaupapier

Regalo
Cadeau

 

Ki dia bo ta hasi aña?
Wanneer ben je jarig?

Mi ta hasi aña mañan
Ik ben morgen jarig

Mi ta kumpli aña mañan
Ik ben morgen jarig

Kiko bo ke pa bo aña?
Wat wil je voor je verjaardag?

Pasa un dushi dia
Heb een fijne dag

Gosa di bo dia
Geniet van je dag

 

Meer lezen over het Papiaments?

Hoe oud ben je?
Eten en Drinken
Quiz Papiamentu