Extra Oefenen

Je hebt een baan, een gezin, hobby’s en een overvolle agenda. Je hebt het druk en je weet niet hoe je tijd moet maken om extra te oefenen. Toch is het maken van die extra kilometers essentieel bij het leren en of bijhouden van een nieuwe taal.

Oefenen, oefenen en oefenen! Hoe wil je anders je Papiaments een boost geven of het up-to-date houden als je er geen aandacht aan schenkt? Het beste is om er iedere dag mee aan de slag te gaan. Dat kan op veel manieren. Ongeveer 15 minuten per dag serieus studeren is ideaal: huiswerk maken, woordjes leren of herhalen, een tekstje schrijven etc. Daarnaast kun je het Papiaments onderdeel maken van je dagelijkse leven zonder dat het je te veel moeite hoeft te kosten.

In deze post gaan we in op dat laatste. Je krijgt tips om extra te oefenen naast het studeren. Het gaat om kleine acties die je kunt ondernemen om je kennis te vergroten. Iedere dag weer heb je de keuze om een paar minuten bij het ontbijt, tijdens het tanden poetsen, in de trein naar je werk, tijdens het koken, voor het slapen gaan of op een ander moment te investeren in het vergroten en bijhouden van je kennis.

Woord voor woord
Start met het leren van één extra woord. Dat kost je echt geen moeite. Begin klein, want als je met grote stappen begint, is de kans groot dat je het niet volhoudt. Een woord moet iedereen wel lukken. Ga vervolgens verder met het leren van één extra zin. Ben je iemand die sneller vooruitgang wil boeken, dan kun je natuurlijk met meerdere woorden en zinnen aan de slag.

In de blogposts op deze website vind je veel woorden en zinnen in het Papiaments. Schrijf van iedere post die je interessant vindt een paar woorden op. Als je dat in een schriftje bijhoudt, heb je binnen de kortste keren een zelfgemaakte woordenlijst waarmee je aan de slag kunt. Bekijk hier wat voorbeelden:

Lichaamsdelen
Vakantie
Eten & Drinken
Voetbal
Beroepen
Maanden

Post-its
Maak een lijst van de spullen die je in huis hebt staan. Zoek de vertalingen in het Papiaments op. Koop bij de Action een blok post-its en decoreer vervolgens alles wat je bezit met een post-it waar het bijbehorende Papiaments woordje op staat. Je hoeft niet gelijk heel je huis vol te plakken natuurlijk. Begin bijvoorbeeld in de woonkamer en stap later over naar de keuken. Laat de post-its wel wat dagen zitten zodat je ze iedere dag ziet. Zo kun je de woordjes leren én herhalen.

 

SKUCHA extra oefenen papiaments

 

Muziek
Luister je graag naar muziek? Zoek op Spotify naar wat liedjes in het Papiaments. Daar vind je veel aanbod. Heb je toch moeite om iets te vinden, begin dan hier: Skempi. Dit is een platform met o.a. veel Papiamentstalige muziek van Aruba, Bonaire en Curaçao. Op onderstaande blogs kun je ook kennismaken met een aantal liedjes inclusief de songteksten:

Datapanik
Aemy Niafeliz
Ban kanta
Dushi Bida
Rudy Plaate
Kerstliedjes

Radio luisteren
Je kunt ook naar Papiamentstalige radio luisteren. Zelfs als je nog niet genoeg kennis hebt, kan radioluisteren handig zijn. Als je hem op de achtergrond aan hebt staan, pik je onbewust wat klanken en woordjes op. Alle beetjes helpen! Ook het aanbod radiostations van de drie eilanden is groot, je kunt googlen of een radio-app gebruiken.

Appen in het Papiaments
Heb je vrienden, familie of kennissen uit Aruba, Bonaire of Curaçao? Zoek contact met hen op. Vraag beleefd of ze je in het Papiaments willen appen. Begin bij het begin: een simpele groet bijvoorbeeld, en geef daar antwoord op in het Papiaments. Probeer dat steeds verder uit te breiden. Hier vind je een lijst van afkortingen die tijdens het appen in het Papiamentu gebruikt worden. Als je liever voiceberichten stuurt is dat natuurlijk ook prima.

Probeer ook face-to-face te praten met mensen. Wees niet bang om te oefenen met je buren, je collega’s of bij de Antilliaans-Chinese toko als je die in je stad hebt. Bestel bijvoorbeeld een pastechi in het Papiaments! Maar dwing jezelf niet om gelijk hele gesprekken aan te knopen; je kunt prima een paar zinnen oefenen en daarna overschakelen naar het Nederlands. Het gaat erom dat je íéts doet. Echt, alle beetjes helpen.

Skypen
Boek een korte Skypeles bij ons. Deze lessen duren een half uur of een uur en zijn ideaal voor mensen die tussendoor willen oefenen zonder gelijk meerdere lessen te hoeven boeken. Je kunt een les boeken om een specifiek thema te oefenen of gewoon om random te converseren. Wat jij wil, het is jouw feestje!

Oefenen, oefenen, oefenen
Het is duidelijk, je moet oefenen om bij te blijven met je taalkennis. Als je een cursus bij ons volgt krijg je toegang tot het e-learningplatform met honderden oefeningen, luisterfragmenten, filmpjes, verhalen en nog meer. Maak daar gebruik van om naast de lessen extra te oefenen. Je kunt ook gratis je kennis testen op de Quizpagina. 

Hierboven heb je een aantal voorbeelden gezien van stappen die je kunt nemen om extra te oefenen met het Papiaments . Natuurlijk kun je meer doen, dat is zelfs beter. Maar probeer in ieder geval om van het oefenen een gewoonte te maken en je zult zien dat je dan sneller vooruitgang boekt!