Doei in het Papiaments

doei in het papiaments doeiKon ta? Hoe gaat het?

Is één van de meestgebruikte begroetingen in het Papiamentu. Het behoort tot de basiszinnen die je moet kennen als je Papiamentu wilt spreken. Natuurlijk kennen we meerdere varianten dan de klassieker bovenaan dit artikel! Nieuwsgierig wat we nog meer zeggen? Klik dan hier -> kon ta bai?

Wat zeker weten ook tot de basiswoordenschat hoort is het woord ayó. Dat is doei in het Papiaments. De klemtoon ligt op de ‘o’ en de ‘y’ spreek je uit als een Nederlandse ‘j’ – van bijvoorbeeld ‘jas’.

Ayó kun je eigenlijk altijd wel gebruiken als afscheidsgroet. Afhankelijk van de situatie kun je ook op andere manieren afscheid nemen. Als je bijvoorbeeld iemand morgen weer ziet, dan is het handig om ook te weten hoe je ‘tot morgen’ zegt!

In dit blogartikel vind je een lijst van woorden en zinnen die we gebruiken naast de gewone ‘doei’ in het Papiaments. Bekijk de verschillende varianten hieronder en sluit je gesprekken in stijl af. Te despues!

Basics

Ayó
Doei

Te despues
Tot later

Te mañan
Tot morgen

Te otr’un bia / Te un otro bia
Tot een volgende keer

Felis wikènt / Bon wikènt
Goed weekend

Pasa un dushi dia
Fijne dag toegewenst

Bai pokopoko
Doe rustig aan

Bai trankil
Doe rustig aan

Kuida kurpa
Doe rustig aan

Chau
Ciao / Doei

Dui
Papiamentu spelling voor ‘doei’ 


Bovenstaande opties zijn neutraal en kunnen probleemloos gebruikt worden. Onderstaande afscheidsgroeten worden enkel in informele contexten gebruikt en met name door jongeren onderling.


Friend zone

Mi ta wak bo
De letterlijke vertaling is ‘ik zie je’. Als afscheidsgroet betekent het dus doei.

Nos ta topa
We zien elkaar

Topa!
Ik zie je! -> Dit is de korte versie van ‘nos ta topa’

Bai rùsteg
Doe rustig aan, ik zie je

Meer lezen over het Papiaments:

Groeten
Bon siman
Raadsels in het Papiaments