Dank je wel in het Papiamentu

Hoe zeg je dank je wel in het Papiamentu? Danki!

En hoe zeg je bedankt, dank je, dank u wel in het Papiamentu dan? Ook danki!

Fásil, toch? Danki is een eenvoudig woord met superkrachten. Een woord waarmee je je dankbaarheid kunt tonen en ook tegelijkertijd kunt laten zien dat je goede manieren hebt. Iemand kan jouw welgemeende danki zelfs zo erg waarderen dat hij ervan gaat stralen!

Doet iemand iets voor je, vergeet hem dan niet te bedanken. Vergeet je het toch, dan kan het zijn dat dat je niet in dank afgenomen wordt. Spreek je nog 0 Papiamentu, dan is dit één van de belangrijkste woorden die je écht moet onthouden dus, én ook actief gebruiken.

Als je al (een beetje) Papiamentu spreekt, dan heb je dit woord al in een vroeg stadium geleerd (hopelijk nog vóór de scheldwoorden).

In deze blogpost gaan we de hoeken van dit ultieme dankbaarheidswoord verkennen en besteden we aandacht aan de verschillende antwoorden en reacties erop. Dan kun je die ook gelijk leren, twee vliegen in één klap!

Danki
Dank je wel, dank u wel, etc.

Mashá danki
Hartelijk dank

Mashá mashá danki
Heel hartelijk dank, heel erg bedankt etc.

Mashá danki – ook wel masha danki – is een vaste constructie. Je hoort, ziet en leest steeds vaker hopi danki, maar officieel is dit niet correct.

Danki pa tur kos
Dank voor alles

Danki un biaha mas
Nogmaals dank

Danki di antemano
Bij voorbaat dank

Un mion di danki
Duizendmaal dank

Danki na
Dank aan / Dankzij

Danki Dios
Godzijdank

Yama danki
Bedanken

Agradesí / Gradesí
Bedanken

Agradesido / Gradesido
Dankbaar, erkentelijk

En als iemand jou bedankt, moet je natuurlijk ook weten hoe je daarop moet reageren. Hoe zeg je dan geen dank of graag gedaan in het Papiamentu? Dat is ook heel simpel. De meestgebruikte reactie is di nada. Het is bijna identiek aan het Spaans. Let dus goed op dat je deze twee vormen niet door elkaar haalt. Lees hieronder meer opties om te reageren op danki.

Di nada
Graag gedaan

Nada di danki
Geen dank

Na òrdu
Tot je dienst, graag gedaan

(Semper) na bo òrdu
(Altijd) tot je dienst

Ta un plaser
Het is een genoegen

Danki na abo!
Jij bedankt!

No ta problema
Het is geen probleem

Nos t’ei pa yuda otro
We zijn er om elkaar te helpen