Bon siman

bon siman

 

Je weet wat men aan het begin van de week zegt hè?! —–> Nieuwe week, nieuwe kansen! De week fris en fruitig beginnen, want een goed begin is het halve werk. Wij Curaçaoënaars, Bonairianen en Arubanen zien het ook zo. Daarom wensen we elkaar en anderen op de maandag een bon siman, een goede week. Iedere maandag weer. Noem het de Monday Motivation ‘Antilliaanse’ stijl!

Dat is de meestgebruikte vorm. Maar je kunt best variëren en iemand een keer een felis siman, een gelukkige week, wensen. Of anders combineren met andere begroetingen in het Papiaments. Bijvoorbeeld:

Bon dia, bon siman!*

* [insert: vrolijke toon voor een extra happy effect op de djaluna]
 

Dus kom je iemand op de maandag tegen, wens hem of haar een bon siman. Je mag er uiteraard ook op de zondag mee beginnen. Als antwoord kun je hetzelfde herhalen, of je zegt:

Danki, igualmente!

Dat betekent: bedankt, insgelijks! Maar na de maandag is het nieuwe er alweer van af. De kans dat iemand je nog op de dinsdag een goede week wenst, is nogal klein. Dus je hoeft het zelf ook niet te doen. (Maar het mag natuurlijk wel). Niet getreurd, de week erop mag je weer!

 

Meer lezen?

Vakantie op Aruba, Bonaire of Curaçao
Naar het strand
Sua
Quiz Papiamentu