Afkortingen in het Papiamentu

ydk afkortingen in het papiamentu

Apptaal, sms-taal of chattaal, de taal die we gebruiken tijdens het appen, sms’en en chatten, is een mix van spreektaal, emoji’s en afkortingen. Die afkortingen gebruiken we omdat we snel willen communiceren. Hoe korter de woordjes, hoe sneller je je berichtje kunt versturen.

Niet iedereen is echter gecharmeerd van die afkortingen, omdat ze niet zouden voldoen aan de spellingregels. Anderen gaan zelfs zo ver dat ze spreken van taalverloedering. Dat is echter nooit bewezen. Deze vorm van typen past nou eenmaal in de wereld van social media. Dat iemand gebruik maakt van afkortingen hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij niet weet hoe hij de woorden voluit zou moeten schrijven.

In de whatsappwereld zijn er verschillende manieren om de woorden af te korten. Door bijvoorbeeld enkel de eerste letters van woorden in een zin te gebruiken:

OMG = Oh my God

In het Papiamentu doen we dat ook. Ktk bijvoorbeeld is de afkorting voor Kiko ta kiko? Maar de populairste manier om afkortingen in het Papiamentu te schrijven is door simpelweg de klinkers weg te laten. Hieronder vind je een lijst van veelgebruikte afkortingen; let op dit is geen uitputtende lijst.

Bn – Bon
Bsn – Bosnan
Dkn – Dikon
Dsps – Despues
Fg – Figo [Correcte spelling is echter fiho]
Gwn – Gewon
Hnd – Hende
Kk – Kiko [Context is bij deze erg belangrijk, want kk kan ook kaka betekenen]
Kn – Ken / Kon
Knt – Kon ta?
Kt – Ki tin?
Ktk – Kiko ta kiko?
Mjn – Mañan
Mnd – Manda
Mstr – Mester
Nn – Nan
Ns – Nos
Pkk – Pakiko
Pp – Papia
Pr – Pero
Rmn – Ruman
T – Ta – [Ja, zelfs dit woordje kun je afkorten]
Tbt – Tabata / Tabatin
Tbtin – Tabatin
Tg – Tòg
Tmb – Tambe
Tmpk – Tampoko
Ydk – Yu di Kòrsou

Wl j mr wrdjs n t Papiamentu lrn? Vlg ns!